Gondoljunk a stresszre másképpen – 3. rész

Stress

Az előző írásaim olvasásakor talán már gondolkoztál azon, hogy a te életedben melyek azok a helyzetek, okok, amelyek a legnagyobb stresszt okozzák. Ezek beazonosítása során gondolom, végigpörögtek azok a negatív automatikus gondolatok, érzések és akár tünetek is, amiket ezekben a helyzetekben magadon tapasztalsz. És ezek, a negatív érzéseket keltő helyzetek unos-untalan ismétlődnek, te pedig mindig ugyanabba a hibába esel bele. Nyilván ez mindenkinél egyénre szabott problémamegoldást kíván. De ami biztos, hogy az ilyen és ehhez hasonló helyzeteid folyamatos stresszt, előbb utóbb kimerülést eredményeznek. Ezek oldása különböző stresszkezelő módszerekkel hatékonyan kivitelezhető és gyakorlással megtanulható.

Mivel a stresszre mindannyian másképpen reagálunk, nehéz megmondani, hogy neked melyik módszer lesz a legmegfelelőbb. Az előző írásaimból is megérthettétek, hogy a stressz „keletkezésében” a gondolataink, az érzelmeink és a testünk egymástól elválaszthatatlanok. Egyszerűen ebből következik, hogy a stresszoldó technikáink, illetve megtanult módszereink a gondolataink megváltoztatásán, az azokat követő érzelmeink átalakulásán és a testünk lazításán keresztül vezethetnek bennünket sikerre.

stressed-student1

Tudtad, hogy a tested, sokkal hamarabb észleli a stresszt, mint a tudatod? Megfeszülnek az izmaid, és tudatja veled, hogy most stressz ért. Azonban erre nagyon sokan nem tanultunk meg odafigyelni. Nagy gondot jelenthet ezért számodra, ha csak a külvilág ingereire koncentrálsz és a „bensődre” való odafigyelést elhanyagolod. Ezt belső tudatosságnak hívjuk. Tudatában vagyok annak, hogy feszítem az állkapcsom, vagy összeszorítom a fogaimat, vagy felhúzom a vállaimat stb. Ha ezt az úgynevezett testleltárt a belső figyeléssel gyakoroljuk, akkor a belső tudatosságunkat tudjuk fejleszteni, amely egy idő után automatikussá válik. Ez mire jó? Stressz esetén a belső odafigyeléssel azonnal tudjuk lazítani a megfeszített izmainkat, ami egyrészt segít a stressz reakció mihamarabbi leküzdésében, a testünkben lezajló biokémiai és hormonális stressz okozta változások intenzitásának csökkentésében és – nem utolsó sorban – a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésében.

job-stress

Természetesen lehetnek olyan stresszes élményeitek is, amelyekre inkább úgy emlékeztek, hogy lelkileg jellegzetes reakciókat váltottak ki bennetek. Ezért érdemes azt a módszert is legalább két hétig alkalmazni, amikor lejegyzed azokat a helyzeteket, amelyek összefügghetnek a stresszel. Javaslom a tüneteidet és az aktuális érzéseidet is leírni. Például a főnökömnek nem mondhattam meg, amit gondoltam, ezért dühös voltam, és a gyomrom összerándult. Délután nem osztottam be jól az időmet, ezért aggódtam, hogy mikor érek oda a gyerekért az iskolába, a nyakamban intenzív izomfeszülést és erősödő fejfájást éreztem. A stressz napló segítségével kitapasztalhatjuk, hogy milyen jellegzetes reakcióink, életeseményeink és tüneteink vannak.

Ha van kedved, és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.