Gondoljunk a stresszre másképpen – 2. rész

Vajon a stressz önmagában betegség-e vagy mi „gyártunk” betegséget belőle? – tettem fel a kérdést az előző bejegyzésem végén.

Tisztázzunk néhány alapvető kérdést!

Egyrészt a stressz reakció nagyon hasznos energetikai jelző és válaszfunkció egyaránt, amit egyszerűen csak meg kellene tanulnunk helyesen értelmezni, hiszen ezzel is segíthetnénk magunkon! Másrészt nagyon fontos, hogy megpróbáljuk az egyensúlyt megtalálni a pihenés és a mindennapi hivatásszerűen elvégzendő feladataink között a harmóniánk érdekében. Tanuljunk meg lazítani, levezetni tudatosan, a napi életünkhöz szükséges „forrás” megszerzéséért.

A young businessman looking frustrated at the officeAztán persze az is elképzelhető, hogy tudjuk, érezzük, változtatni, lazítani kellene, de mindig valami gikszer jön közbe. A gondolat egyre jobban nyomaszthat és további szorongást, feszültséget kelthet bennünk. A napjainkat továbbra sem megéljük. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy eltelt, és este hulla fáradtan beesünk az ágyunkba, hogy másnap újra elölről kezdjük, mintha csak önműködő, automatikusan vezérelt gépek lennénk.

Sajnos a rossz hírem az, hogy a problémák felhalmozódása és a szüntelen aggódások következtében a hosszan tartó, krónikus stressz fizikai, egészségi állapotunkat veszélyezteti. Az idegrendszer izgalmi állapotának „fenntartása” tudattól független működéseket indít be. Mintegy harmincféle hormon, biokémiai vegyület jelenik meg a vérben legismertebb az adrenalin –, amelyek további fokozott hatással lesznek az anyagcserénkre és a keringési folyamatainkra.

A szívműködésben, az immunrendszer védekezőképességében kárt is tehetnek. Kialakulhat cukorbetegség, emésztési és vérnyomás probléma, migrén, alvászavar, fülzúgás stb.  Másrészt a hosszan tartó krónikus stressz olyan kompenzáló magatartásokhoz vezethet, mint a mértéktelen evés vagy túlzott alkohol fogyasztás, a nyugtató és/vagy altató bekerülése a mindennapi életünkbe.

97330-93928

A tünetekben, a kialakult betegségben a közös az, hogy az adott szerv vizsgálata során semmilyen organikus eltérés nem diagnosztizálható. Persze az is lehet, hogy azt érezzük, elfáradtunk és már nem vagyunk olyanok, mint régen. Nem azért, mert nem akarunk, csak már nem tudunk örülni semminek. A mindennapi apró sikereket és örömeinket észre sem vesszük, mert nem érünk rá. Pedig akkor, abban a pillanatban kellett volna leülni a „karosszékünkbe”.

Azonban, ha felelősséget vállalunk saját magunkért, akkor érdemes komolyan venni testünk és lelkünk jelzéseit, azaz az okokat kideríteni. Ezért aztán a tünetek ellen gyógyszerek és egyéb külső szerek hosszútávon megoldást biztosan nem jelentenek, csak ha megtaláltuk az okot és ezzel a tudatosítással oldjuk a feszültségeinket.

Az arany középút elve is arra tanít bennünket, hogy nem bírjuk az egyoldalúságot hosszú távon. Sem a mértéktelen munkát, a mértéktelen erőfeszítést, a hajszát, a testi-lelki terheket, nem vagyunk képesek sokáig elviselni. Csupán idő kérdése, hogy a kiegyensúlyozatlanságot követően a testi tünetek megjelenjenek.

stress-unhappy-face-400x400

Amikor tudjuk, hogy kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk – egyre intenzívebben tudjuk életünket alakítani. Ezt a „valódi jelenlétet” a saját életünkben, ami egy izgalmas kaland a következő bejegyzésemben folytatom.

Addig is, ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.