A szenvedélyes hobbid boldogabbá tehet! – 2. rész

Csak rajtad múlik, hogy mi az, amit egy hobbiból kihoznál! Sokkal elégedettebb lehetnél az életeddel. Egy hobbival megfeledkezhetsz az aktuális munkahelyi problémáidról, megszabadulhatsz a folyamatos aggodalmaidtól, végre tudnál önmagaddal foglalkozni, és mindezek figyelembe vételével a stressz kezelés egyik legjobb módszere is. Mi számodra a jó hobbi? Az, ha minden töprengés nélkül rávágod valamire, hogy „azért, mert jó”, akkor az kezdetnek elég jó.

retirement-hobby

Ha belekezdesz egy új hobbiba, áldozzál rá rendszeresen az idődből. Csak akkor tudsz elmerülni a hobbidban, ha törődsz vele. Istápold az érdeklődésedet, amit valószínű, nem érzel majd nagy áldozatnak. Rengeteg lehetőség vesz körül, csak rajtad áll, hogy mi az, amihez igazán kedved van. Figyelj a saját reakcióidra, van-e olyan, ami megragadja a figyelmedet. Gondold végig, hogy milyen igényeid vannak: van türelmed vagy a mozgalmasabb tevékenységeket szereted? Életstílusod pergősebb, az aktív dolgokat szereted, vagy inkább szívesen lazulnál természetes környezetben? Egyedül szeretnél a hobbidnak hódolni vagy inkább csoportban? Ne félj kipróbálni új dolgokat. Ha nehezen megy a döntés, hogy merre indulj el, kérdezd meg mások véleményét. Lehet, hogy tudnak segíteni átgondolni miben vagy jó, mibe kezdhetnél bele.

Megengedheted magadnak végre, hogy nem mondja meg senki neked, hogy mi legyen az eredménye. Ugyanis, ha az okoz örömet, hogy elmész hastánc órákra, akkor legyen. Sokszor a sikerélmény, a fejlődés okozza az ember számára a legnagyobb örömöt, ugyanakkor előfordul az is, hogy épp ellenkezőleg: az esik jól, hogy kicsit „csak úgy” szöszmötöljünk valamivel, vagy hallgassunk valamit, de mindenképpen jótékony terápiás hatása lesz.

A társadalom kétféle embertípusra oszlik: azokra, akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik a magasabb fizetésért hajlandók sokat dolgozni. A kutatások eredményei bebizonyították, hogy azok az emberek a boldogabbak, akik kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel és időt szentelnek a hobbijaiknak. A kutatás eredményei ráadásul a különböző jövedelmi szintű és nemű emberek esetében is igaznak bizonyultak. Azt is tudjuk, hogy a boldogság nem kívülről, hanem saját bensőnkből fakad.

A British Columbia-i Egyetem 4600 fő részvételével készítette el felmérését. A tanulmány szerzői azt írták, hogy azok az emberek, akik a szabadidő tartalmas eltöltését, nemcsak hogy fontosnak tartják, de legalább egy hobbijuk is van, boldogabbnak érzik magukat.

900-481578048-girl-reading-book

Bármit is csinálunk, a lényeg, hogy megéljük az élményt, legyen szó sportról, zenehallgatásról vagy az illóolajokban való elmélyülésről. A kulcs a minőségben rejlik: hogyan és miként éljük meg az adott pillanatot, mennyire engedjük át magunkat a történéseknek, miközben elveszítjük az időérzékünket.

A boldogságot az endorfin nevű hormonnal is együtt szokás emlegetni. Az endorfin az agyunkban termelődik változatos tényezők hatására. Az endorfin, avagy a boldogsághormon ellazít, kellemes érzést biztosít. Az endorfin a fájdalomingerek továbbítását blokkolja az idegsejtekben, valamint szabad utat enged a dopaminnak. A dopamin egy lélegzetelállítóan bámulatos vegyület, és sok mindenért felelős az agyban, például a valaminek megszerzése feletti örömérzetért, illetve ennek hajtóerejéért. Az is következik ebből, hogy a függőség kialakulása is az ő hatásköre. Vagyis az igazi „boldogsághormon” a dopamin, bár annak a vérben megfelelő koncentrációját az endorfin teszi lehetővé.

Szabadidődet tehát érdemes tudatosan megtervezni, amivel csak szeretnéd. Ezekre az órákra érdemes úgy „odafigyelni”, hogy annak tárgya saját magad legyél. A cél pedig az, hogy sokkal boldogabb és elégedettebb lehess.

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.