A szenvedélyes hobbid boldogabbá tehet! – 1. rész

„A boldogságszakértők azt mondják, bármi is legyen a hobbid, ha időt szánsz rá és fontosnak tartod, nem pedig ráadásnak tekinted, amivel elütöd a szabad perceidet, az hatalmasat lendít a boldogságodon.” – írja Gretchen Rubin Boldogságterv című könyvében.


hobby-into-a-business-660x370

Az persze külön bónusz, hogy a boldogságkutatók is erre jutottak, de mégis, miért űznénk egy hobbit, ha nem azért, hogy örömöt okozzon és közben jól érezzük magunkat?

Sokan nem szeretik, ha megkérdezem, hogy mi a hobbid. Azt tapasztaltam, hogy azért, mert egész egyszerűen nincs és sosem volt hobbijuk. Elmondásuk szerint azért nem: „mert munka után örülök, ha időben haza érek, időre kész leszek a házi munkával és éjfél előtt beeshetek az ágyba.”

Mielőtt nagyon belemerülnénk a kérdésbe tisztázzuk, mit is jelent az, hogy hobbi? Valami, amire nem sajnáljuk az időnket, a pénzünket és a türelmünket. Valami, amiről szeretettel és szenvedéllyel mesélünk… Élvezzük csinálni, és teljesen át tudjuk magunkat adni neki. Ez azért van, hogy amikor egy „dolgot” teljes átszellemüléssel végzünk, abba teljesen bele tudjuk élni magunkat, és magas szintű örömöt, boldogságot, elégedettséget képes adni számunkra.

 

gardening-hobby-700x466-1

A szenvedélyesen „végzett” hobbi hozzásegíthet mindannyiunkat a pszichológus Csíkszentmihályi Mihály által leírt „flow” (áramlat) érzésének megéléséhez. Egyébként ő arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért érdemes élni. Úgy véli, a pénz nem tesz bennünket boldoggá, így olyan embereket tanulmányoz, akik örömet és tartós kielégülést találnak olyan tevékenységekben, amelyek előidézik az áramlat, vagyis a flow állapotát.

Na, ilyenkor nincs szükségünk arra, hogy másoknak magyarázzuk, megmagyarázzuk, hogy miért olyan jó csillagokat figyelni, maratonon részt venni, harcművészetet gyakorolni, meditálni, jógázni, kagylót gyűjteni, filmet nézni, zenét hallgatni, korcsolyázni, amatőr rádiózni, agyagozni, olvasni, modellezni, rajzolni, túrázni, kincset keresni és még napestig folytathatnám a sort. Azért, mert sokkal boldogabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat tőle!

work_from_home_baking_779x520

„Iszonyatosan jó érzés!” – mondta a napokban az egyik kliensem. „Imádom, amikor kitalálom, hogy melyik tortát süssem meg az összegyűjtött receptjeimből, és sikerül. Megszállott vagyok! Élvezem, amikor megalkotom és utána látom, hogy boldog, akinek készült. Apróságnak tűnik, mégis az életembe belelop valami olyat, amit semmi másban nem tudok érezni. Egyébként főzni egyáltalán nem is szeretek. De ez, teljesen más”. Másik kliensem: „Én amikor elmegyek futni, szinte teljesen kikapcsolom a külvilágot, nem figyelek másra, csak magamra, és teljesen ki tudom kapcsolni belső gondolataimat is. Ilyenkor minden rendben van. Utána úgy érzem magam, mintha feltöltöttek volna, kicseréltek volna.”

Ha egy pillanatra is elbizonytalanodnál azzal kapcsolatban, hogy milyen hobbit válassz, akkor gondolj vissza arra, hogy mi az, ami örömet okozott gyerekkorodban. Milyen elfoglaltsággal tudtad leginkább lekötni magad? Mihez vonzódtál a legjobban? Nagy valószínűséggel a mai napig kötődsz azokhoz a dolgokhoz, amik régen érdekeltek.

A témát folytatom a blog következő bejegyzésében!

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.