Szaunával az életminőség javításáért

Magunkkal és a környezetünkkel való harmónia kialakítása, egy tudatosan felépített életstílus, amely valóban csodákra képes. Sok ilyen csodát tudok ajánlani, ám ma a szaunázásról és annak a közérzetre gyakorolt néhány hatásáról van szó.

sauna_relax_408

A meleg, a sejtelmes fény, az illatok és a natúr fa látványa kellemes, megnyugtató érzést teremt testünknek, szellemünknek egyaránt. Olyan ez, mint a jó közérzet temploma.
A szauna gondoskodik az idegrendszer harmóniájáról, és rengeteg boldogság hormont szabadít fel, amelyre igencsak nagy szükségünk van a nap minden pillanatában.

A szaunában a nagy hőséget először stresszként éli meg a szervezet, ami bizonyos hormonok, mint az adrenalin és a kortizol termelődését aktiválja. Hetente egyszeri szaunázás kedvező eredményt hoz, testünk fokozatosan hozzászokik a stressz hormonok megjelenéséhez, amely azt is jelenti, hogy a hétköznapi stressz nem fogja a szervezetünket megviselni. Testünk nincs hozzászokva a hirtelen hőmérsékletváltozások kezeléséhez, a szaunát rendszeresen használók esetében ez is megváltozik. Az egészséges testben a láz egy eszköz az immunrendszer támogatásához. A szaunában egy lázhoz hasonló állapot lép fel, aminek hatására az immunrendszer aktiválódik, és több ellenanyagot termel, amely javítja testi és lelki ellenálló képességünket.

5_sauna1

A szauna látogatások után a bőr is sokkal sugárzóbbá válik, nedvességgel töltődik fel, a vérellátása erőteljesen megélénkül, és a verejtékmirigyek verejtéket választanak ki, ami 99 %-ban víz. A bőr így ismét hidratált és feszes lesz. Az izzadtság egyszerűen kisodorja az elhalt hámsejteket, a faggyút és a baktériumokat, belülről kifelé tisztítva a bőrt. A salakanyagok elszállítása és a verejtékezés hatására a kollagénrostok rugalmasak maradnak. A megnövekedett vérellátás is lassítja a bőr öregedését.
A szaunázás segíti a szervezetet salaktalanítani és méregteleníteni, ez az izzasztófürdő egyik legfontosabb hosszú távú hatása. A felgyorsult anyagcserével mindenképpen jól járunk, mert hozzásegíthet a testsúlycsökkentési célokhoz is. A szaunázás után azonban alaposan fel kell tölteni folyadékháztartásunkat, amelyre a legjobb megoldás az ásványvíz vagy a gyümölcslé.

_J100633_big

Ennek az írásnak az elolvasásával közelebb kerül céljához, mert ez azt jelenti, hogy azt szeretné, hogy jobbá váljon az élete, DE a szavak cselekvés nélkül semmit nem érnek.
Hajlandó tenni a pozitív változásért? Ha igen, akkor álljon neki és már ma legyen jobb napja!
Ne félj a változástól; inkább gondolj rá úgy, mint egy izgalmas kalandra, egy lehetőségre, hogy végre saját szükségleteire figyeljen, és megajándékozza önmagát azzal a törődéssel, amelyre szüksége van.

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Nők kontra férfiak…

A nők vajon miért gondolkodnak másként, mint a férfiak? Az világos, hogy nem mindegy, nőnek vagy férfinak születünk.


men-vs-women

A nők és a férfiak agyának működése eltér egymástól. A jobb agyfélteke mindent tud, amit a bal, csak másképpen csinálja.
A nők képesek mindkét agyféltekét egyformán és egy időben használni, a férfiak nem. Ennek köszönhető, hogy a nő egyszerre tud telefonon beszélni, tévét nézni, főzni és közben figyelni, hogy mi történik körülötte. A férfiak és a nők az agy más területeit használják, ezért különböző területeken teljesítenek jól. A férfiak jól tudnak tájékozódni, fejlett a térlátásuk, ellenben simán átsiklanak a részletek felett. A férfiak agya csak a lényeget tárolja el azt is csak leegyszerűsítve. Ez adott esetben gyorsabb döntést eredményez.

Man_woman_colour

A nők beszédkészsége fejlettebb, a felelős idegközpontot mindkét agyféltekében jobban ki tudják használni. Gondolkodásukban a jobb agyfélteke dominál, amelyben az érzelmek intenzíven jelen vannak, a férfiak esetében viszont a bal féltekei gondolkodás jellemző, vagyis az érzelmeket kívül hagyó hideg memória dönt.

Sorolhatnánk tovább a különbségeket!

Persze, ezek a példák az átlagos gondolkodási és viselkedési jellemzőket taglalják, ezt sok minden tovább színezi, de ezt mindenképpen befolyásolja a női és férfi hormonok mennyiségi jelenléte a szervezetben.

men-vs-women2
Leszögezhetjük, hogy különbözőképpen gondolkodunk

– Milyen tulajdonságokat társítanak az emberek 25 országban a férfiakhoz?
Agresszív, erős, kemény, durva, erőteljes, bátor, domináns, nyers, komoly, szilárd,találékony, hűvös.

– És melyeket a nőkhöz?
Szorongó, gyenge, lágy, érzékeny, érzelgős, félénk, szentimentális, ábrándozó, lágyszívű, labilis, szenvedélyes.

Rögtön feltűnik, hogy a tulajdonságok szinte egymás ellentétei. Természetesen mindez csak általánosítás, sztereotípiák, amelyek a csoportok egészére vonatkoznak az egyéni jellegzetességek figyelmen kívül hagyásával.

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Hogyan tovább?

Gyakran küzdenek a GYES-ről visszatérő nők azzal a problémával: hogyan tovább?

back-to-work2-ml9e6sehvqhwgi9kz49vt4bzn1kjb7qqa8ywwof61w

Akár vár rájuk a régi munkahely – így azt gondolhatnánk, hogy bizonyos stabilitás uralja élethelyzetüket–, vagy épp új kihívások sorakoznak, köztük az új munkahely megtalálása, nehéz dönteniük, hogyan tovább. Mert már semmi sincs úgy, mint volt. Most már nemcsak önmagukért és társukért felelnek, hanem a világon legfontosabb emberért is, a gyermekükért. Az elmúlt három évben mindennap együtt voltak, jóban-rosszban, vidám és esetleg szomorú percekben is, de most ez megváltozik.

Mother and baby in home office with laptop and telephone ** Note: Visible grain at 100%, best at smaller sizes
Hazánkban kevés cég engedélyezi az otthoni munkavégzést, holott a “home office” fogalma Magyarországon sem ismeretlen

A csemete óvodába vagy bölcsődébe kerül, és elkezdődik egy új életszakasz, amelyben a nők meg akarnak felelni az új követelményeknek. Sőt, magukkal szemben állítanak fel olyan elvárásokat, amelyek nem minden esetben teljesíthetőek.

Miért is teszik ezt?

mother-trader-woman-baby-frankfurt-stock-exchangeNyilván óriási társadalmi nyomás nehezedik rájuk, hogy dolgozzanak (ma már az egykeresős családmodell nagyon ritkán funkcionál), a gyereket/gyerekeket hozzák-vigyék az oviba, délután – esetleg hétvégén is–, rohanjanak velük valamilyen sport foglalkozásra (mert hát kell az egészséges életvitel megalapozásához), vagy éppen zene, tánc bármi egyéb képzésre, de akár a játszótér is lehet a cél. Gondoskodjanak a lakásról, bevásárlásról, a főzésről, és utolsónak írom le, mert sajnos ez az általános, saját magukat se hanyagolják el, sem fizikai, sem lelki értelemben. Ez már gyakorlatilag olyan kihívás, amit nehezen lehet vagy szinte lehetetlen megoldani, anélkül, hogy ne váljon stresszessé az életük.

Tény, hogy nehéz visszailleszkedni, és bár megoldható, sokaknak okoz lelki problémát, egyedül feldolgozhatatlan nehézséget. Sokszor elég egy jó tanács, amelyet egy külső – a helyzetet reálisabban felmérő – személy (optimális esetben szakember) ad az anyukáknak.

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Hangulatjavító ételek

A boldogság és egészség sokszor kéz a kézben járnak, ezért nem árt odafigyelnünk – többek közt – e kettőre. Hogyan tudjuk fokozni mindkettőt?! Most, hogy végre az időjárás nekünk kedvez, ragyogó napsütés melegíti bőrünket, elmúlik a „téli rossz hangulatunk”, ideje az étkezés terén is a természet adta lehetőségek felé fordulni.
A következő lista, azon hét élelmiszert tartalmazza, amelyek kiválóan „növelik” jó hangulatunkat:

coffee

 

Kávé: Néhány csésze kávé naponta felpezsdít. A finom gőzölgő aromák, elrepítenek távoli vidékekre, és „kirángatnak” a hétköznapokból.

Banán: A banán tele van különböző hasznos tápanyagokkal, mint a magnézium és a B6-vitamin. Ezek remekül segítenek ellazulni.

Joghurt: A joghurt egy nagyszerű módja, hogy a szükséges szerotonin dózist magunkhoz vegyük, mely a boldogság hormon! Így a következő alkalommal, amikor egy kis snacket veszel, ragad meg a joghurtot is!

 

 

chocolates-3d-printing

Csokoládé: Azon kívül, hogy édes élvezetet biztosít számunkra, növeli a boldogsághormonokat és magnézium illetve anandamid tartalma, segít a pihenésben illetve a nyugalom megszerzésében.

Avokádó: Tudtad, hogy az avokádó képes „harcolni” félelmek és a szomorúság ellen? Következő étkezésedhez adj hozzá pár szeletet, és valódi lendületbe hoz.

Bogyók: A bogyók (málna, fekete ribizli stb.) tökéletesen felpezsdítik a hangulatodat, akár friss, akár fagyasztott állapotban fogyasztod őket.

Zöld tea: Igyon egy csésze teát naponta, és megérzi a valódi különbséget! Csökkenti a stresszt, és javítja az általános hangulatot.

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Harmónia teremtő illóolaj receptek

Stressz, ingerlékenység, álmatlanság? – Van megoldás!

ÁLMATLANSÁG

Párologtatás:
Ess. Mandarin(citrus reticulata)……………………………2,5 ml
HE.Orvosi levendula(Lavandula angustifolia)…………… 2,5ml

Levendulaolaj

Alkalmazás: Lefekvés előtt fél órával tegyünk a keverékből a szoba nagyságától függően 10-15 cseppet az aromapárologtatóba vagy 5-10 cseppet a diffúzórba, hogy a helyiséget átjárja a a nyugalmat hozó illatvilág.

Jegyzet: Amennyiben az álmatlanság hátterében a szorongás áll, a mandarin lesz a győztes befutó, ha azonban harag, indulat, vagy túlfűtött érzelem okozza, az orvosi levendula fogja megnyugtatni. A fenti keverék mindkét esetben kiváló megoldást jelent.

STRESSZ, IDEGESSÉG

Külsőleg:
Ess. Mandarin(citrus reticulata)……………………………….4ml
HE. Orvosi levendula(Lavandula angustifolia)…………… 0,5ml
HE. Ylang-Ylang(Canango odorata extra)………………… 0,5ml
HV. Jojobaolaj(SimmondsiaChinensis)…………………… 5ml

Ylang-Ylang Flowers
Ylang-Ylang

Alkalmazás: A keverékből oszlassunk el 3cseppet a köldök körül (solar plexus) és 3-3 cseppet a boka belső területén, naponta 3X. (Utána 8 órán keresztül a területet védeni kell az UV sugárzástól.)
Jegyzet: Az illóolajok nem végzik el helyettünk a belső lelki munkát, azonban azt erősen támogatni tudják.

Párologtatás:
Ess. Mandarin(citrus reticulata)…………………………….1,5ml
Ess. Citrom(citrus limonum ze.)…………………………. 1,5ml
HE.Ylang-Ylang(Canango odorata extra)……………… 0,5ml
HE.Eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata)………………1,5ml

eucalyptus
Eukaliptusz

Alkalmazás: A tér nagyságától függően tegyünk a keverékből 10-15 cseppet az aroma párologtatóba, vagy 5-10 cseppet a diffúzorba.

Lábfürdő:
HE. Orvosi levendula (Lavandula angustifolia)…………… 5csepp
Ess. Citrom(citrus limonum ze.)…………………………….4csepp
HE.Ylang-Ylang(Canango odorata extra)…………………1 csepp

Alkalmazás: A keveréket cseppentsük 1 evőkanál sóra, majd helyezzük a lábfürdőbe.

Jegyzet: A terápia kiegészítéseként a következő gyógynövényeket ajánljuk teaként elkészíteni: orbáncfű, mate, kamilla, citromfű. Kiváló hatásúak a rózsavízzel és a levendulavízzel készült italok.


 

A sport több mint gyógyszer – 2. rész

Die Fotos dürfen ausschließlich für PR- und Marketingmaßnahmen des Füssen Tourismus und Marketing - Kaiser Maximilian Platz 1 - 87629 Füssen verwendet werden. Jegliche Nutzung Dritter ist mit dem Bildautor (www.guenterstandl.de) gesondert zu vereinbaren.
Nordic Walking

Mozgás a negyvenes éveinkben… Ebben az életszakaszban rengeteg változáson megy keresztül a szervezet. A hormonális változások – amelyek lelassítják testünket, és elindítják a leépülést csontozatunkban – sokkal sérülékenyebbé tesznek, ízületeink és a kedélyállapotunk is ingadozóvá válik. A mozgásoknál nagy hangsúlyt kell fektetni a kardió jellegű sportokra, és olyan formáit választani, amik ízületkímélőek.
Jó megoldás jelenthet a tempós gyaloglás, a nordic walking, a futás, az úszás, a kerékpározás, ám mindenhol szem előtt kell tartanunk a védelmet.

 

A futásnál, gyaloglásnál az első, amire figyelni kell, hogy megfelelő cipőben vágjunk bele, ami tompítja az ütődéseket, ezzel védi térdízületeinket, valamint a lábboltozathoz is tökéletesen illeszkedik. Ezen kívül olyan terepet válasszunk, ahol természetes talajon futhatunk, erdőben, füves vagy salakos pályán.
Érdemes minden nap beiktatni életünkbe valamilyen mozgásformát, ha csak egy fél órát is, mivel hosszú távon érezhető lesz a hatása a közérzetünkben, teherbíró képességünkben is.

woman-dumbbell-rows_0

Az ugrálós, nehéz súlyzós vagy nagy erőlködéssel járó edzések számát érdemes lecsökkenteni heti egy – két alkalomra. Teljesen elhagyni viszont nem érdemes, mert a súlyzós edzések segítik az izmok tónusainak megőrzését, valamint csontjaink erősítését.

 

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

A sport több mint gyógyszer – 1. rész

Napjainkban, a megváltozott életkörülmények miatt, kiemelkedően fontossá vált a mozgás. A fizikai munka hiányát változatos mozgásformákkal, tudatos testedzéssel, tornával pótolhatjuk. Természetesen az egészséges életnek sok összetevője van, ebben a részben a mozgás fontosságáról, jelentőségéről olvashatsz.


Marathon, black silhouettes of runners on the sunset

 

Történhet egyedül és társakkal, játékos formában és tervszerű edzés keretében, szárazon és vízen, segédeszközökkel vagy anélkül, de csak a rendszeres mozgás által remélhetjük, hogy mozgásszerveink, ízületeink és izmaink időskorúnkig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezenkívül a mozgás – az oxigénfelvevő képesség javítása útján – jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is.

Tökéletesebb pihenés, nagyobb teljesítőképesség.

 

Fitness-page-image

Az edzésélettani szakértők tapasztalatai szerint a hetente többször, a nyugalmi állapot maximális oxigénfelvételét meghaladó oxigénigényű munkavégzés vezethet a teljesítőképesség növeléséhez. Nyugalomban tökéletesebb az edzett szív pihenése, ami a nyugalmi állapot alacsonyabb pulzusszámában mutatkozik meg.

Vastagodó izmok

A rendszeres testedzés hatására az izmokban is jellemző változások figyelhetők meg – az izomtömeg megnövekedése, az izomrostok megvastagodása – az izom ugyanis egy olyan „gép”, amelyet a használat nem koptat, hanem gyarapít. Fokozottan kezdjük el bevezetni az életünkbe a napi 20-30 perces mozgást. Legyen ez egy séta a szabadban, edzőtermi edzés, vagy a szabadban már rengeteg helyen megtalálható „Fitnesz Parkok” is szolgálhatnak helyszínéül a mozgásnak. Sokan szeretnek futni, itt meg kell jegyezni, hogy csak az a futás lehet hasznos hosszútávon, amely helyes technikával történik, ellenkező esetben az ízületeink (boka, térd, csípő) látják kárát. Az úszás az egyik leghasznosabb mozgásforma, mert túlsúllyal, sokféle egészségügyi rizikófaktorral rendelkezve is elkezdhetjük, és anélkül fejlődhetünk, hogy bármiféle károsodásnak tennénk ki szervezetünket.

slider-home-1

A nagyvárosban élő, civilizált embernek a rendszeres testedzés nyújtja az egyetlen lehetőséget a – szervezet számára biológiai szükségletet jelentő – mozgás elvégzésére. Elmulasztásával szabad utat kapnak a mozgás- és oxigénhiányból, az egyoldalú terhelésből (pl. ülőmunka) adódó elváltozások. Egyre több betegségről, többek között a halálozási okok élén álló szív- és keringési betegségekről derül ki, hogy létrejöttükben a mozgáshiány is szerepet játszik. A sport minden életkorban az egészséges életmód fontos része, és megelőző hatása mellett – sok esetben – a gyógyításában és utókezelésében is értékes eszköz. A stressz talaján kialakult neurózis és egyéb panaszok kezelésében is fontos szerepet kap a rendszeres testedzés. A fizikai aktivitás jótékony hatása megmutatkozik számos, az életminőséget alapvetően befolyásoló tényezőn is: az étvágy javításától kezdve a nyugodt alváson és a kiegyensúlyozott kedélyállapoton át a nagyobb teherbíró képességig.

Kezdj el mozogni még ma!

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Gondoljunk a stresszre másképpen – 4. rész

Most megint visszautalok egy korábbi bejegyzésemre: Gondold át, hogy az egyes változások hogyan hatnak az életedre és próbáld az azzal kapcsolatos érzéseidet tudatosítani. Egyáltalán hogyan tudsz alkalmazkodni a változásokhoz?


„Az a puszta tény, hogy valaki ismeri bajának okát, már maga is gyógyító erejű.”(Selye János)

yoga exercise abstract

A következő nagyon hatékony stresszkezelési módszer a relaxáció. Saját figyelmedet, aktivitásodat használod fel a gyakorlatok során. Olyan módszer, mely beépíthető mindennapi életedbe. Ez a pszichés önnyugtató, technika megerősíti a személyiséged, megteremti a tested, az érzéseid és a gondolataid közötti egyensúlyt. Gyakorlással elérheted, hogy koncentrálással képes legyél ellazítani az izmaidat. A lazítást nem kell erőltetni, inkább engedd meg a testednek, hogy ellazuljon. Talán meglepőnek hangzik, de ha 21 napon keresztül naponta két alkalommal gyakorlod a lazítás módszerét, 5-7 perc alatt képes leszel ellazítani az egész testedet. Amikor már kényelmesen elhelyezkedtél egy széken, behunytad a szemedet, kezdjél el figyelni a légzésedre. Az utasításokat és a lazítás kulcsszavait már sok helyről elérheted, letöltheted. Illetve hanganyagokhoz is könnyen hozzá tudsz jutni.

 

stressed-stress-relaxAz autogén tréning az egyik legelterjedtebb relaxációs módszer, mely pánik betegség és szorongásos állapotok kezelésére kitűnően alkalmazható. Az autogén tréning módszerének elsajátításával könnyebben meg tudsz majd birkózni a problémáiddal, a fizikai változások hatására fejfájásod elmúlik, könnyebben el tudsz aludni és egyéb szorongásos tüneteid is csökkennek. Közérzeted, teherbírásod és teljesítőképességed is nőni fog. Az autogén tréning elsajátításához orvosi vagy pszichológusi diplomával rendelkező, képzett szakember segítsége szükséges.

 

A stressz mindannyiunk életében jelen van, része a mindennapjainknak, melyre nem mindig tudunk figyelni. Ha megtanulsz lazítani, tudatosan levezetni, a napi életedhez szükséges „forrást” adod meg önmagadnak. Ma tehetsz azért, hogy milyen legyen a holnapod. Ha változtatni akarsz, akkor a régi szabályok már nem érvényesek.

stress-management

„Változás csak akkor lehetséges, ha az, amit gondolsz, érzel, és csinálsz, nagymértékben különbözik attól, amit eddig gondoltál, éreztél, és csináltál.”(Selye János)

 

Addig is, ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Gondoljunk a stresszre másképpen – 3. rész

Stress

Az előző írásaim olvasásakor talán már gondolkoztál azon, hogy a te életedben melyek azok a helyzetek, okok, amelyek a legnagyobb stresszt okozzák. Ezek beazonosítása során gondolom, végigpörögtek azok a negatív automatikus gondolatok, érzések és akár tünetek is, amiket ezekben a helyzetekben magadon tapasztalsz. És ezek, a negatív érzéseket keltő helyzetek unos-untalan ismétlődnek, te pedig mindig ugyanabba a hibába esel bele. Nyilván ez mindenkinél egyénre szabott problémamegoldást kíván. De ami biztos, hogy az ilyen és ehhez hasonló helyzeteid folyamatos stresszt, előbb utóbb kimerülést eredményeznek. Ezek oldása különböző stresszkezelő módszerekkel hatékonyan kivitelezhető és gyakorlással megtanulható.

Mivel a stresszre mindannyian másképpen reagálunk, nehéz megmondani, hogy neked melyik módszer lesz a legmegfelelőbb. Az előző írásaimból is megérthettétek, hogy a stressz „keletkezésében” a gondolataink, az érzelmeink és a testünk egymástól elválaszthatatlanok. Egyszerűen ebből következik, hogy a stresszoldó technikáink, illetve megtanult módszereink a gondolataink megváltoztatásán, az azokat követő érzelmeink átalakulásán és a testünk lazításán keresztül vezethetnek bennünket sikerre.

stressed-student1

Tudtad, hogy a tested, sokkal hamarabb észleli a stresszt, mint a tudatod? Megfeszülnek az izmaid, és tudatja veled, hogy most stressz ért. Azonban erre nagyon sokan nem tanultunk meg odafigyelni. Nagy gondot jelenthet ezért számodra, ha csak a külvilág ingereire koncentrálsz és a „bensődre” való odafigyelést elhanyagolod. Ezt belső tudatosságnak hívjuk. Tudatában vagyok annak, hogy feszítem az állkapcsom, vagy összeszorítom a fogaimat, vagy felhúzom a vállaimat stb. Ha ezt az úgynevezett testleltárt a belső figyeléssel gyakoroljuk, akkor a belső tudatosságunkat tudjuk fejleszteni, amely egy idő után automatikussá válik. Ez mire jó? Stressz esetén a belső odafigyeléssel azonnal tudjuk lazítani a megfeszített izmainkat, ami egyrészt segít a stressz reakció mihamarabbi leküzdésében, a testünkben lezajló biokémiai és hormonális stressz okozta változások intenzitásának csökkentésében és – nem utolsó sorban – a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésében.

job-stress

Természetesen lehetnek olyan stresszes élményeitek is, amelyekre inkább úgy emlékeztek, hogy lelkileg jellegzetes reakciókat váltottak ki bennetek. Ezért érdemes azt a módszert is legalább két hétig alkalmazni, amikor lejegyzed azokat a helyzeteket, amelyek összefügghetnek a stresszel. Javaslom a tüneteidet és az aktuális érzéseidet is leírni. Például a főnökömnek nem mondhattam meg, amit gondoltam, ezért dühös voltam, és a gyomrom összerándult. Délután nem osztottam be jól az időmet, ezért aggódtam, hogy mikor érek oda a gyerekért az iskolába, a nyakamban intenzív izomfeszülést és erősödő fejfájást éreztem. A stressz napló segítségével kitapasztalhatjuk, hogy milyen jellegzetes reakcióink, életeseményeink és tüneteink vannak.

Ha van kedved, és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt


 

Gondoljunk a stresszre másképpen – 2. rész

Vajon a stressz önmagában betegség-e vagy mi „gyártunk” betegséget belőle? – tettem fel a kérdést az előző bejegyzésem végén.

Tisztázzunk néhány alapvető kérdést!

Egyrészt a stressz reakció nagyon hasznos energetikai jelző és válaszfunkció egyaránt, amit egyszerűen csak meg kellene tanulnunk helyesen értelmezni, hiszen ezzel is segíthetnénk magunkon! Másrészt nagyon fontos, hogy megpróbáljuk az egyensúlyt megtalálni a pihenés és a mindennapi hivatásszerűen elvégzendő feladataink között a harmóniánk érdekében. Tanuljunk meg lazítani, levezetni tudatosan, a napi életünkhöz szükséges „forrás” megszerzéséért.

A young businessman looking frustrated at the officeAztán persze az is elképzelhető, hogy tudjuk, érezzük, változtatni, lazítani kellene, de mindig valami gikszer jön közbe. A gondolat egyre jobban nyomaszthat és további szorongást, feszültséget kelthet bennünk. A napjainkat továbbra sem megéljük. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy eltelt, és este hulla fáradtan beesünk az ágyunkba, hogy másnap újra elölről kezdjük, mintha csak önműködő, automatikusan vezérelt gépek lennénk.

Sajnos a rossz hírem az, hogy a problémák felhalmozódása és a szüntelen aggódások következtében a hosszan tartó, krónikus stressz fizikai, egészségi állapotunkat veszélyezteti. Az idegrendszer izgalmi állapotának „fenntartása” tudattól független működéseket indít be. Mintegy harmincféle hormon, biokémiai vegyület jelenik meg a vérben legismertebb az adrenalin –, amelyek további fokozott hatással lesznek az anyagcserénkre és a keringési folyamatainkra.

A szívműködésben, az immunrendszer védekezőképességében kárt is tehetnek. Kialakulhat cukorbetegség, emésztési és vérnyomás probléma, migrén, alvászavar, fülzúgás stb.  Másrészt a hosszan tartó krónikus stressz olyan kompenzáló magatartásokhoz vezethet, mint a mértéktelen evés vagy túlzott alkohol fogyasztás, a nyugtató és/vagy altató bekerülése a mindennapi életünkbe.

97330-93928

A tünetekben, a kialakult betegségben a közös az, hogy az adott szerv vizsgálata során semmilyen organikus eltérés nem diagnosztizálható. Persze az is lehet, hogy azt érezzük, elfáradtunk és már nem vagyunk olyanok, mint régen. Nem azért, mert nem akarunk, csak már nem tudunk örülni semminek. A mindennapi apró sikereket és örömeinket észre sem vesszük, mert nem érünk rá. Pedig akkor, abban a pillanatban kellett volna leülni a „karosszékünkbe”.

Azonban, ha felelősséget vállalunk saját magunkért, akkor érdemes komolyan venni testünk és lelkünk jelzéseit, azaz az okokat kideríteni. Ezért aztán a tünetek ellen gyógyszerek és egyéb külső szerek hosszútávon megoldást biztosan nem jelentenek, csak ha megtaláltuk az okot és ezzel a tudatosítással oldjuk a feszültségeinket.

Az arany középút elve is arra tanít bennünket, hogy nem bírjuk az egyoldalúságot hosszú távon. Sem a mértéktelen munkát, a mértéktelen erőfeszítést, a hajszát, a testi-lelki terheket, nem vagyunk képesek sokáig elviselni. Csupán idő kérdése, hogy a kiegyensúlyozatlanságot követően a testi tünetek megjelenjenek.

stress-unhappy-face-400x400

Amikor tudjuk, hogy kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk – egyre intenzívebben tudjuk életünket alakítani. Ezt a „valódi jelenlétet” a saját életünkben, ami egy izgalmas kaland a következő bejegyzésemben folytatom.

Addig is, ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt